Klackskons historia

Kärt barn har många namn, många älskar det, minst lika många hatar det. När det gäller högklackat är det inte bara namnen som är många, utan även åsikterna. Är de tortyrredskap till för att förtrycka hela den kvinnliga befolkningen eller kan de faktiskt påverka hälsan, både fysiskt och psykiskt, på ett mycket positivt sätt?

Om man börjar från början kanske man kan hitta ett svar på det.

De första höga klackarna uppfanns av män för män. Slaktarna i det gamla Egypten bar dessa för att komma undan blod på fötterna. Man behövde helt enkelt ha fötterna lite högre upp.

Under 800-talet bar persiska krigare skor med klack för att kunna stå upp i sadeln genom att ”haka fast” skon i stigbygeln och skjuta, något man fortfarande ser på dagens cowboystövlar.

Nästa steg blev att man i mellanöstern satte högklackade skor på damerna i sitt harem för att de inte skulle springa bort. Kanske inte en bra start för högklackat på damer.

På 1500-talet blev högklackat återigen för männen. Det var en statussymbol som tydligt visade att man inte jobbade ute på åkrarna, vilket gav människor med hög status titeln ”Well heeled”.

Under franska revolutionen förbjöds high heels, men vår adelsprimadonna Marie Antoinette krävde att få ha klackar på sig under sin avrättning så att hon kunde se snygg ut.

1954 arbetade en man vid namn Roger Vivier för Dior när märket var mitt uppe i att skapa sin nu legendariska ”the New Look”. Herr Roger gjorde då vad som betecknas som den första stilettklacken, en sko med en spik på 9 cm i klacken. Resten är som man ssäger, historia. Ordet stilettklack kommer utan att förvåna någon från stickvapnet stilett. Roger var tidigare känd för att ha designat skorna drottning Elizabeth II bar vid sin kröning 1953. Även The Beatles fanns på hans lista av kunder, så det var inte stilettklacken som blev hans genombrott.

Under 1960- och 1970-talen blev det populärt att teckna bl.a. manliga detektiver och hjältar med några extra centimeter under klacken. Och alla minns vi väl John Travolta i Saturday Night Fever.

Så som med det mesta här i världen så har alltså klackskor skapats för männen men över tiden gått över till att vara förknippat med kvinnor. Efter att ha varit någonting männen behärskat i århundraden har det nu under främst de senaste 50 åren snarare blivit en Woman Power-symbol som utmärker sexiga skor.