Skönhet och hälsa

Precis som hälsoråden varierat genom tiderna så har även skönhetsidealen förändrats. Blek, solbränd, bräcklig eller robust. Att anpassa sig till rådande ideal har alltid varit viktigt för människor. Att skönhetsideal och välmående inte alltid går hand i hand är därför inte förvånande. Trots medvetenheten om att rätt kost och motion gör underverk för både kropp och själ, är det många som söker genvägar och hamnar på villovägar i sin strävan efter den ”perfekta” kroppen.

Snabba resultat

När man får höra att det är möjligt att förändra sitt utseende utan att för den skull ändra sina vanor, eller att man kan maximera resultat med minimal ansträngning, är det lätt att välja den enkla vägen. Olika dieter, steroider, kirurgiska ingrepp och mirakelkurer erbjuds som enkla biljetter till ett nytt liv. Men snabba resultat betyder sällan att de är hållbara resultat. Tvärtom kan de få konsekvenser som påverkar både hälsan och det utseende som eftersträvats.

Kropp och psyke

Vår kropp och vårt psyke är sammankopplade och påverkar varandra mer än vad vi kanske tror. För att bygga upp den motivation som krävs för att nå sitt mål, oavsett om det handlar om det fysiska utseendet eller fysisk eller psykisk välbefinnande, är det viktigt att se korrelationen dem emellan. Mår kroppen bra, påverkas psyket positivt. Precis som långvarig stress påverkar kroppen negativt genom exempelvis håravfall, huvudvärk och mag-och tarmproblem.

Långsiktiga resultat

Hur vi lever påverkar givetvis vårt välbefinnande och det är något vi måste arbeta med dagligen. Att välja att må så bra som möjligt, fysiskt och psykiskt, kräver ett visst mått av ansträngning. Även om man till en början måste se över kost, sömn och motion och ibland måste göra en stor förändring så är det just i förändringsskeendet som det är som tyngst. När rutinerna är lagda brukar det gå lättare och lättare, tills det efter ett tag rullar på. Genom att ta hand om kroppen, tas hela människan om hand. Och kanske det viktigaste när det kommer till skönhet och hälsa; när du väljer att ta hand om dig stärks självkänslan och trots att det låter klyschigt är skönhet något som kommer inifrån.